2009. június 8., hétfő

Szivecskés gyertya cserépben


Érdekes gyertyát is készíthetünk anyák napjára. Igen mutatós, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Kellékek: fehér viasz, maradék piros viasz, 6 cm magas minicserép, talpas kanóc, festékek, szaténszalag, mini textilrózsa, szív alakú jégkockakészítő


Először a fehér szivecskéket készítsük el. Egy nagyobb fazékba tegyünk fel vizet forrni. Közben egy másik, kisebb edényt tegyünk bele a melegedő vízbe, és ebbe tegyünk fehér viaszt. Míg melegszik a víz, addig a viasz szépen elkezd olvadni.


Mikor elovadt, akkor a szív alakú jégkockakészítőbe öntsük bele a viasz. A viaszt elég csak a forma feléig önteni, így nem lesz túl vastag. Tegyük be a mélyhűtőbe és hagyjuk teljesen megdermedni. A mélyhűtőben hamarabb megdermed, és könnyebben kivehető. A fehér szívből készítsünk kb. 10 darabot. A maradék fehér viaszba tegyünk maradék piros gyertyából egy nagyon kis darabkát. Hagyjuk, míg elolvad, majd keverjük össze. Ez szép rózsaszínre megfesti a fehér viaszt. Ebből a rózsaszín viaszból is készítsünk kb. 10 darab szivecskét.

Míg készülnek a szivecskék, addig a cserepet fessük be. Az alját és az oldalát a pereméig fessük be rózsaszínűre. A peremét kívül és egy kicsit belül is fessük fehérre. Mikor a festék megszáradt, akkor lakkozzuk le.


Ha a szivecskék elkészültek, a cserép aljába ragasszuk bele a talpas kanócot. A kanóc köré helyezzük bele a szivecskéket. Színenként felváltva rendezgessük el őket. A cserép tetejénél pedig úgy rendezzük el, hogy félig kilógjanak a cserépből. Közben, ha kell, a rózsaszín viaszt olvasszuk fel ismét.
Ha a szivecskéket elrendeztük a cserépben, akkor az olvadt viaszt öntsük a cserépbe. A viaszt a szivecskék közötti kis réseknél öntsük bele a cserépbe, egészen a peremig. Így a viasz alulról megköti a szivecskéket, de felül viszont szépen elkülönülnek egymástól. Hagyjuk teljesen megdermedni a viaszt. A felesleges kanócot, ha kell, vágjuk vissza.


A cserép peremére körben ragasszunk szaténszalagot. A maradékból készítsünk apró masnit, és ezt is ragasszuk fel. A masni közepébe pedig ragasszunk mini textilrózsát.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése