2009. június 8., hétfő

Lepkés bejárati ajtódísz


Mérete: 19x15 cm

Bejárati ajtónkra készítsük el ezt a kis lepkét.

Kellékek: 22x18 cm-es 0. 4 cm vastagságú MDF lap, mini fél cserép, festékek, művirágok, fekete és ezüstszínű drót, tűzőhab

Nyomtassuk ki a lepke sablonját. A falapra másolópapírral másoljuk rá a lepkét, minden részletével együtt. A mini fél cserepet is helyezzük rá a falapra, és rajzoljuk körbe, ez lesz a hátulja.


Ezután dekopír fűrésszel vágjuk ki őket. A lepke fején és a teste alján a jelölés szerint fúrjunk lukat. A cserép hátuljára, amit fából kivágtunk, szintén fúrjunk egy-egy lukat. Erre a fából kivágott részre tegyük rá a cserepet, majd e tetejétől fél-fél centire tegyünk kis jelölést. Ide fúrjunk lukakat. Majd a fa széleit csiszoljuk meg.
A cserép széleit körben kenjük be ragasztóval, majd tegyük rá a fából kivágott hátlapra. Hagyjuk megszáradni, majd ha hézagok lennének közöttük, akkor folyékony fával tömjük be. A felesleget töröljük le róla.


Következhet a festés. Mindenegyes részét lágy tavaszi pasztellszínre fessük. A lepke szárnyait fessük kékre, a szárnyain lévő mintát rózsaszínre. A rajta lévő köröket lilára, és a szárnya szélénél lévő pöttyöket pedig sárgára. Egy árnyalattal sötétebb kékkel húzzuk át a lepke széleit. A testét pedig tojáshéj és fekete színnel fessük be. Az oldalait se felejtsük el befesteni.

A cserepet szintén kékre fessük, de a peremét tojáshéj színűre. A hátoldalakat is befesthetjük. A festés után lakkozzuk le matt lakkal.Fekete drótból vágjunk le egy 15 cm-es darabot, majd hajtsuk félbe. A drótot helyezzük a fején lévő lukba, a drót végeit tekerjük vékony ecset szárára, majd háromszor –négyszer tekerjük meg a drótot. A feje tetejénél csavarjunk egyet a dróton, tegyünk ide egy csepp ragasztót, így nem fog a csáp előreesni.Ezüstszínű drótból vágjunk le egy 20 cm-es darabot. A drótot fűzzük át a lepke alján lévő lukon, a végeire pedig tegyük rá a mini cserepet, a végét hajtsuk vissza. Ugyanebből a drótból egy 30cm-es darabot is vágjunk le. Ezt a lepke szárnyán lévő lukakba tegyük bele, és hajtsuk vissza a végeit.


A mini cserépbe tegyünk tűzőhab darabkát, majd szúrjunk bele apró művirágokat. A cserép pereméhez pedig kis köteg halványzöld sizált helyezzünk, amit egy-egy csepp ragasztóval rögzítsünk.


















Ötlet:
A lepkét egy vastagabb kartonpapírból is elkészíthetjük.
A mini cserép hátuljára is ragaszthatunk kartonpapírt, de ekkor ragasztópisztollyal ragasszuk őket egymáshoz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése