2009. június 8., hétfő

Harisnyavirág


Anyák napjára harisnyából is változatos, időtálló virágokat készíthetünk.

Kellékek: rózsaszín és zöld kreppharisnya, zöld szaténszalag, 0. 5 mm-es ezüstszínű drót, kétlukú közepes méretű fehér gomb, maradék fehér termovelúr, zöld szigetelőszalag


A drótból vágjunk le tizenhárom darab, kb. 40 cm hosszú darabot. Ezekből készítjük el a virág szirmait és leveleit. Egy henger alakú tárgyra (dezodoros flakon, pohár) tekerjük rá a drótokat, és csípőfogóval tekerjük össze a végét a szárával. A drót rövidebb részét a tekerés alatt vágjuk le, a másikat hagyjuk hosszan.


Készítsük el a virág szirmait. A rózsaszín harisnyából vágjunk le olyan méretű darabokat, hogy a drótok mindkét oldalát be tudjuk vonni vele. A harisnyát erősen feszítsük rá a drótokra. A közepénél alul, a harisnya többletét egyenletesen oszlassuk el, majd erős cérnával szorosan, néhányszor tekerjük körbe a dróton. A cérna alatt a felesleges harisnyát vágjuk le. A szirmokból tíz darabot készítsünk.
A maradék három darab drótból készítsük el a virág leveleit. A kör alakú drótokat hosszanti irányban húzzuk ki, a végeit enyhén formázzuk csúcsosra, hogy hasonlítson egy levélre. A zöld harisnyából vágjunk le három darab, olyan méretű darabot, hogy a drótot be tudjuk vonni vele. Feszítsük rá a drótra, és az aljánál cérnával tekerjük körbe, a felesleget pedig vágjuk le.


A drótból vágjunk le egy 30 cm-es darabot, amiből a virág közepét készítjük el. A drót egyik végét 4 cm hosszan hajlítsuk be, majd a gombot fűzzük fel rá, és a gomb alatt tekerjük össze a két drótot. A maradék fehér termovelúrból vágjunk le három darab akkora darabot, mint a gomb, majd egyesével ragasszuk rá a gombra. Ezután egy akkora darabot is ragasszunk rá, amely az oldalát is körben bevonja. Egy kis darab rózsaszín harisnyát feszítsünk rá, és az aljánál cérnával tekerjük körbe, a felesleget vágjuk le.

Következhet a virágok összeállítása. A virág közepe köré, a szirmokat kissé elhajlítva, rendezgessük el a szirmokat. A közepe köré négy darabot, majd ezek alá szintén négy darabot helyezzünk. A maradék két darabot ezek alá helyezzük el. Ha szép formás lett az elrendezés, a virág közepét húzzuk ki a szirmok fölé. A szirmokat enyhén nyomjuk felfelé egymáshoz, és a szirmok alatt szigetelőszalaggal jó erősen tekerjük körbe. A virágokat ismét igazítsuk formára, és a közepét húzzuk a szirmok közé. Hogy a szirmok alakja ne legyen kör alakú, a tetejénél enyhén nyomjuk össze a két oldala felöl, enyhén csúcsosra.


A virág szárának alját vágjuk le egyforma hosszúságúra. A zöld szaténszalag egyik végét ragasszuk a szirmok alá, majd folyamatosan tekerjük körbe vele a virág szárát. Néhány helyen ragasszuk a dróthoz, hogy ne csússzon el. A ragasztáshoz használjunk ragasztópisztolyt. A leveleket különböző magasságokban helyezzük a szár köré, majd ezeket is egyszerre a szárral, vonjuk be a szaténszalaggal. Befejezésül a szirmokat és a leveleket igazítsuk formára, és néhány csepp parfümmel fújjuk be.
Ötlet:
A harisnyavirágot egyszínű harisnyából is elkészíthetjük, így tetszőleges színűre festhetjük. A festést elkészíthetjük az összeállítás előtt, és utána is. Ha összeállítás előtt festjük be, érdemes ruhafestéket használni hozzá, mellyel az egész harisnyát befesthetjük. A szirmok és a levelek összeállítása után is befesthetjük a harisnyát. Ezt ecsettel, textil vagy selyemfestékkel könnyen befesthetjük, és hajszárítóval megszáríthatjuk.
A virág szárát zöld színű szigetelőszalaggal is bevonhatjuk.
A virágokat, leveleket többféle méretben, formában és darabszámban (levél, szirom) is elkészíthetjük. Készítés előtt nézegessünk hozzá virágos képeket.
Kezdőknek ajánlatos csak pár sziromból készülő virágokat készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése