2009. június 8., hétfő

Ajándékzsák


Mérete: 25x16 cm

Varrással különféle anyagokból rengeteg dekorációs és használati tárgyat készíthetünk. Készíthetünk gyerekjátékokat, takarókat, párnákat, ajándékzsákokat, kozmetikai táskákat stb…
Szükségünk van hozzá egy varrógépre, ollóra, különböző anyagokra, anyagmaradékokra, közbélésre, cérnákra, cipzárakra, gombokra, és különféle szalagokra, zsinórokra.



Kellékek: 35x40 cm-es vászon anyagdarab, 0, 65m zsinór, közbélés, hímzőfonal, szalvéta, textil decoupage ragasztó.


Nyomtassuk ki a zsák kicsinyített szabásmintáját, majd egy papírra rajzoljuk fel. A varrásráhagyás rajta van, ez mindenhol 1 cm.
Az anyagot vasaljuk ki, majd hajtsuk félbe. A szabásmintát helyezzük az anyagra, majd ceruzával rajzoljuk körül. A jelöléseket szintén jelöljük be, majd az olló vágjuk ki az anyagot. A jelöléseknél az anyagot az olló hegyével picit csípjük be.















A színoldalon a tetejétől 8 cm-re szabókrétával húzzunk egy vonalat mind a két darabra. Majd vasalóval vasaljuk le ezt a részt. Mikor az élt belevasaltuk, utána hajtsuk vissza.














A két kiszabott részt tegyük egymásra, úgy hogy a bevasalt élek és a becsípések pontosan egymáson legyenek. Néhány gombostűvel rögzítsük őket egymáshoz. Utána varrógéppel a teteje kivételével varrjuk körbe. A becsípéseknél ne varrjuk össze, hagyjunk ennek megfelelően kis nyílást. A varrásokat vasaljuk át, így szebben kifekszik, nem lesz ráncos.
A 8 cm-es részt hajtsuk vissza a fonákoldala felé. A varrásszélességet alatta egyirányba simítsuk le.










A lehajtott rész tetejétől 6 és 7 cm-re szabókrétával húzzunk egy-egy vonalat, majd néhány gombostűvel keresztben tűzzük meg. A zsákot fordítsuk ki, majd a vonalak mentén varrógéppel tűzzük le. A varrást vasaljuk át. Ez lesz a zsinórház. A kifordított zsák sarkait szépen igazítsuk el, hogy azok szépen kifeküdjenek.













Egy 65 cm hosszú zsinór végébe tegyünk biztosítótűt, majd a zsák egyik nyílásán fűzzük be a zsákba. Másfélszer húzzuk át a zsinórházban, a végét pedig a másik nyíláson húzzuk ki. A zsinórokat igazítsuk méretre, a végeire pedig kössünk csomót.













Készítsük el a kis zsebet. A zseb mintájánál néhány centivel nagyobb közbélést szabjunk ki. A szalvéta felső rétegét vegyük le, majd a szalvétából is vágjunk le akkora darabot, mint a közbélés. A szalvéta mintáját vegyük figyelembe, hogy a kívánt rész legyen kivágva. Majd a közbélésre közepesen meleg vasalóval vasaljuk rá a szalvétát, és a tetejét textil decoupage ragasztóval kenjük be. Így műanyagos felülete lesz, és ez által tartósabb is marad. Ha a ragasztó megszáradt, akkor hátulról mégegyszer vasaljuk át. A zseb szabásmintáját tegyük rá a szalvétára, rajzoljuk körül majd a vonal mentén vágjuk ki.
A zsebet tegyük a zsák elejére, és hímzőfonallal ferdén kézzel varrjuk fel.








Ötlet:
A zsákot különböző színű és fajtájú anyagból elkészíthetjük, kivéve a rugalmas, nyúlós anyagokat.
Zseb nélkül is készülhet, de ha zsebet szeretnénk rá, és géppel szeretnénk azt felvarrni, akkor szabás után közvetlenül a jelölt helyre varrjuk fel.
Az anyagra a szabásmintát ceruzával, kimosható filctollal és szabókrétával is felrajzolhatjuk.
A szabászkrétát mi magunk is elkészíthetjük. A már elhasznált nagyon pici szappandarabot a kezünkkel jól vékonyítsuk el, szárítsuk ki. Nagyon jól használható.
Az anyagot mindig szálirányban szabjuk ki.


Hiba:
Ha a varrás túl ráncos, akkor az öltésfeszességet állítsuk be. Ha jól van beállítva és mégis ráncos, akkor varrás után vasaljuk át a varrást, így az szépen kisimul.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése