2009. június 8., hétfő

Lepkés függődísz


Bármilyen ablakban remekül mutatna ez a tavaszi gömb. Készítsünk belőle többet, akár különböző méretekben is.

Kellékek: fehér fotókarton, 12 cm átmérőjű hungarocellgömb, művirágok, sizál, raffia, vékony szaténszalag, festék ek



Nyomtassuk ki a lepke sablonját. Másolópapírral másoljuk át a lepkét fehér fotókartonra. Két darabot készítsünk. A lepkéket ollóval vágjuk ki.


Halvány pasztellszínnel fessük ki a lepkék mindkét oldalát. Középen tojáshéj színnel, a szárnyrészét halványkékkel, a szárnyon lévő mintát pedig halvány rózsaszínnel. A szárnyak széléhez festhetünk néhány halványlila pöttyöt.

Mikor megszáradt, akkor a vonalzót helyezzük a lepke teste és szárnya közötti részre és snicerrel vékonyan húzzuk át a vonalat, a test mindkét oldalánál. Arra vigyázzunk, hogy ne vágjuk el a papírt. Épp csak a felületét karcoljuk be. Majd itt hajlítsuk meg a papírt, így úgy fog kinézni, mintha repülne.


A hungarocellgömböt a közepén szúrjuk át. Ehhez használhatunk egy hosszabb kötőtűt, hosszabb ecset szárát stb…A gömböt fessük be halványzöldre. Hogy könnyebben be tudjuk festeni, szúrjunk bele hurkapálcikát. Egy jó nagy köteg natúr sizált fessünk be ugyanolyan színűre, mint a gömböt. Kicsit húzkodjuk szét, és egy szélesebb ecsettel könnyedén befesthetjük.Egy hosszú, vastag raffiaszálat szintén fessünk be. Hagyjuk teljesen megszáradni.
Készítsünk neki akasztót. A raffiaszálat hajtsuk ketté, és a végére kössünk csomót. A szálat húzzuk át a gömbön, de a csomó az alján kilógva maradjon.

Egy csepp ragasztót tegyünk a csomóra, és húzzuk be a gömbbe. Így biztosan nem fog kijönni belőle. A megszáradt sizálköteget, ha kell, mégjobban húzzuk szét, de maradjon azért egyben. Tegyük le az asztalra és helyezzük rá a gömböt. A sizált borítsuk rá a gömbre. A kezünkkel formázzuk rá. Ha kell néhány helyen ragasztópisztollyal rögzítsük a gömbhöz. A felületén szépen, egyenletesen igazgassuk el a sizált.


Rózsaszín és halványlila művirágokról vágjunk le virágokat. A gömb tetejére, és aljára, a lukhoz ragasszunk néhány nagyobb virágot. A virágok alá ragasszunk szaténszalagot. A lepke testére tegyünk egy csík ragasztót, majd ragasszuk a gömbre őket egymással szembe. A maradék művirágokat pedig elszórtan ragasszuk rá a gömbre.


















Ötlet:
Készülhet úgy is, hogy csak félig szúrjuk át a gömböt. Ide helyezzünk hurkapálcikát, amit szintén zöldre festünk. Tehetjük vázába, szúrhatjuk virágcserépbe.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése