2009. június 8., hétfő

Szabás-varrás


Varrással különféle anyagokból többféle dekorációs és használati tárgyat készíthetünk. Készíthetünk gyerekjátékokat, takarókat, párnákat, ajándékzsákokat, kozmetika táskákat stb…
Szükségünk van hozzá egy varrógépre, ollóra, különböző anyagokra, anyagmaradékokra, közbélésre, cérnákra, cipzárakra, gombokra, és különféle szalagokra, zsinórokra.


Hóember

Magassága: 26 cm


Kellékek: 35x35 cm fehér termovelúr, 75 x 4 cm-es világoskék termovelúr, maradék narancssárga termovelúr, vatelin vagy apró szivacsdarabkák, 3 darab világoskék gomb, fekete és fehér textilfestő filctoll (hobbyfesték)


Nyomtassuk ki a hóember szabásmintájának az alkatrészeit. Hogy a szabásmintát könnyebben fel tudjuk rajzolni az anyagra, a szabásmintát másoljuk át egy vastagabb kartonpapírra, majd vágjuk ki. Az anyagot szabás előtt vasaljuk át, ne legyen gyűrött, majd a fonákoldalára helyezzük rá a szabásmintát. A hóember elejét és hátulját egyszer-egyszer, míg az aljarészét egyszer rajzoljuk fel az anyagra. Az aljarészen lévő jelölésnél az anyagot az olló hegyével csípjük be. A maradék narancssárga anyagból egyszer szabjuk ki a hóember orrát. A világoskék anyagból vágjunk le egy 5 cm-es részt, és a fülvédőt kétszer szabjuk ki belőle. A szabásminta tartalmazza a 0. 5 cm-es varrásszéleséget.
A kiszabott hóember színoldalának elejére, a szabásminta szerinti helyre, helyezzük rá a hóember orrát, majd néhány gombostűvel rögzítsük. Az orrot, az anyag széle mentén, sűrű cikk-cakköltéssel tűzzük rá az alapra. Előfordulhat, hogy az anyag picit megnyúlik a tűzés alatt, ezért az anyag hátoldala felől vasaljuk át. Ha túlságosan rugalmas az anyag, a fonákoldalra, az orr alá ragaszthatunk egy kis darab közbélést is, amit tűzés után tépjünk le róla.
A hóember elejét és hátát, színt színnel szembe tegyük egymásra, és a széleinél körben gombostűzzük össze őket. Az aljánál ne tűzzük össze. Az egyik oldalon hagyjunk egy kb. 4-5 cm-es részt szabadon, ahol később kifordíthatjuk a hóembert. Kb. 0. 5 cm szélesen varrjuk össze őket


A varrást vasaljuk át, hogy ne legyen ráncos. Az íves részeknél a varrásszélességet az olló hegyével csipkedjük be. A becsípések 1 cm távolságban legyenek egymástól, és a varrás előtt 1 mm-ig érjenek, így az íves részek kifordítás után szépen kifekszenek majd.
Az aljarészt, színt színnel szembe helyezzük a hóember aljához. Az aljarészen található becsípések a hóember oldalainál legyenek, pontosan az összevarrásnál. Gombostűvel tűzzük őket egymáshoz, majd 0. 5 cm szélesen varrjuk össze. A varrást vasaljuk át, majd a varrásszélességet csipkedjük be.
A hóember oldalán, a szabadon hagyott nyíláson keresztül fordítsuk ki a hóembert. A nyíláson át tömjük ki a hóember belsejét vatelinnel vagy apró szivacsdarabkákkal. Az íves részeknél (fej) figyeljünk arra, hogy az íve megmaradjon, ne torzuljon el a formája. Ha szép formásra kitömtük a hóembert, a nyílást kézzel varrjuk össze.
Fekete textilfestő filctollal rajzoljunk szemeket a hóember orra fölé, majd ha megszáradt, fehér textilfestő filctollal rajzoljunk bele egy-egy kis pöttyöt. Ha nincs textilfestő filctollunk, sima textilfestékkel, vagy akár hobbifestékkel is felrajzolhatjuk a szemeket. A kék anyagot hajtsuk félbe, és kössük át vele a hóember nyakát. A sál végeit vágjuk be, és a bevágások fölé rajzoljunk fehér pöttyöket. Az elejére varrjuk fel a szabásminta szerinti helyekre a gombokat. Befejezésül a két világoskék fülvédőt ragasztópisztoly segítségével ragasszuk a hóember fejének egy-egy oldalához.
Ötlet:
Többféle méretben is elkészíthetjük, ha nyomtatáskor más-más méretben nyomtatjuk ki a szabásmintát. Ebben az esetben az anyagszükséglet is változik.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése