2009. június 8., hétfő

Figurás szappanok

Szappant önteni gyerekjáték, ráadásul a magunk készítette szappanok sokkal különlegesebbek lehetnek, mint a boltban kapható változatok. Ezeket a darabokat akár ajándékba is adhatjuk.

A szappanöntéshez a hagyományos bolti pipereszappanok nem alkalmasak, kár bajlódni a felolvasztásukkal. A hobbiboltokban kapható glicerin szappantömbök tiszta növényi alapanyagokból készülnek és többször is visszaolvaszthatók. Az olvadéknak speciális színezőkkel különböző árnyalatokat adhatunk és illóolajokkal illatosíthatjuk is. A szappanmaradékot langyos vízzel és szivaccsal egyszerűen eltávolíthatjuk.

Az olvasztáshoz szappantömbön kívül szükség van egy kisebb lábasra és konzervdobozokra, valamint csigás, kagylós, négyzetes és ovális öntőformákra.

A szappantömböt tegyük egy tiszta konzervdobozba, és vízfürdőben (vagy mikrohullámú sütőben 300-400 watton) olvasszuk fel. Cseppentsünk piros, sárga vagy kék színezéket egy-egy adag olvasztott szappanba, és öntsük ezeket halas, kagylós, csillagos és tengeri csikós műanyag formába. A megdermedt figurákkal többféleképpen díszíthetünk szappant. A figura kerülhet az átlátszó szappan belsejébe vagy a tetejére is. Az előbbihez helyezzünk egy kész figurát a formába, és öntsünk köré színtelen szappant. Úgy is készíthetünk szappant, hogy a figura domborúan díszítse a szappan tetejét. Öntsünk ki egy szappant, majd amikor megdermedt, tegyük tányérra. Csurgassunk a tetejére egy kevés szappant, és ezzel ragasszuk rá a szappanfigurát. Hagyjuk pihenni egy-két órát, amíg a tömb megdermed. A széleken túlcsordult szappant száradás után vágjuk le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése