A kínai nárcisz a holdújév ünnepének elmaradhatatlan virága Kínában, mint az új év szerencseszimbóluma. Kínai nevének (shuixian) jelentése "vízi halhatatlan". Szép porcelán edényekben hajtatják, hogy az ünnep napján az asztalt díszítsék vele.
| 4×8 cm-es világoszöld papírcsíkot szorosan összetekerünk, úgy hogy a közepére egy borsszemnyi összegyűrt papírt helyezünk. Félbehajtjuk és összesodorjuk, ez lesz a virág közepe. |
| 8×6 cm-es sárga csíkot félbehajtunk és a hajtás mentén finoman megnyújtjuk a papírt. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon el. |
| A sárga csíkot beragasztózzuk és a virág közepe köré ragasztjuk Az így elkészített virágrészt megdrótozzuk. |
| Fehér papírból egy 4×50 cm-es csíkot vágunk le és nyolc részre összehajtjuk. A mellékelt ábra szerint kivágjuk belőle a szirmokat. |
| Levágunk egy 1×50 cm-es fehér csíkot és óvatosan az elkészült virág tövét körberagasztjuk vele. |
| 2 db 3×3 cm-es zöld papírdarabot vágunk le, az átló mentén kettéhajtjuk őket és a virág alá ragasztjuk úgy, hogy befedje a fehér részeket. |
| A nárciszt készíthetjük sárga szirmokkal és narancssárga, vagy sárga középpel is. |
A díszalmák között is a legszebb a "csüngő selyem díszalma", amelynek neve a bíborszínű száron csüngő fehér, vagy halványrózsaszín virágaira utal. A növény Kínából származik, ahol annyira kedvelték, hogy több költeményben is megemlékeznek róla.
| 3×6 cm-es sárga papírdarabot a lehető legsűrűbben bevagdossuk és szorosan feltekerjük. Ez lesz a virág közepe. |
| 2×50 cm-es csíkot vágunk le fehér papírból (lehet halvány rózsaszín is), és 20 részre hajtogatjuk. A képen látható alakú szirmokat vágunk ki. A virághoz öt szirom kell. |
| 2,5×3 cm-es bordó csíkot vágunk és bevágjuk úgy, hogy öt részt kapjunk. A részeket szorosan összesodorjuk, majd a virág alá ragasztjuk csészelevél gyanánt. A kiálló virágszárra bordó papírt ragasztunk. |
| Amennyiben hosszabb szárral szeretnénk készíteni a virágfürtöt, akkor a csészelevelek felragasztása előtt megfelelő méretű (kb. 6 cm) gyöngyfűző dróttal drótozzuk meg a virágot. |
| A bordó csészeleveleket a drótozás után ragasszuk fel és a drótot is bevonjuk papírral. |
A tulipán az egyik legszebb tavaszi virágunk, nem véletlen, hogy a tavasz, a kiviruló természet és a francia virágnyelvben a szerelem szimbóluma lett.
| Két 3×50 cm csíkot vágunk le, az egyiket háromfelé, a másikat négyfelé hajtjuk és három illetve négy darabra vágjuk. |
| A virág közepéhez egy 10×3 cm-es sárga csíkot vágunk le. A közepébe egy sárga, borsónyi papírgalacsint helyezünk, összesodorjuk, majd félbehajtjuk, és összecsavarjuk. |
| 3×3 cm-es barna papírt vágunk le, hat helyen bevágjuk, a bevágott részeket összesodorjuk. |
| A szirmokhoz a levágott papírcsíkokat középen összetekerjük. Hármat készítünk mindegyikből. |
| A csíkokat középen kettéhajtjuk, az egyik oldalon a szirmot középen meghúzogatjuk, hogy domború legyen. |
| A hat szirmot a virág közepe köré ragasztjuk úgy, hogy belülre a három kisebb szirmot ragasztjuk fel egyenletesen elosztva. |
| Kívülre a nagyobb szirmokat ragasztjuk fel egyenletesen elosztva. |
| A tulipánok szárát zöld papírral befedjük. |
A krókusz, vagy más néven "tavaszi sáfrány" apró termetű hagymás évelő. Bibéje értékes fűszer, levesek, rizsételek, sütemények illatosítására, színezésére alkalmas, nagyon nagy mennyiségben azonban mérgező. Kisázsiában és Görögországban őshonos.
| Narancssárga papírból 2×50 cm-es csíkot vágunk le és szorosan összesodorjuk. 3 db 5 cm hosszú hajtást készítünk, a maradék papírt levágjuk. A virág így elkészített közepét megdrótozzuk úgy, hogy a hajtott rész felülre kerüljön. |
| 3 db 5 cm hosszú hajtást készítünk, a maradék papírt levágjuk. A virág így elkészített közepét megdrótozzuk úgy, hogy a hajtott rész felülre kerüljön és megdrótozzuk. |
| A sáfrány szirmai lehetnek fehérek, sárgák vagy lilák. A szirmokhoz levágunk lila papírból egy 2,5×50 cm-es csíkot és háromfelé vágjuk. |
| A csíkot félbehajtjuk, óvatosan megcsavarjuk, a két felet eligazítjuk egymáson és a hüvelykujjainkkal óvatosan meghúzzuk a papírt, hogy a szirom domború legyen. Három szirmot készítünk. |
| A három szirmot a középrészhez ragasztjuk. |
| Egy 6×6 cm-es fehér papír négyzetet az átlója mentén összehajtunk. |
| Az összehajtogatott fehér papírral beragasztjuk az elkészült virágok szárat. |
| 1 cm széles zöld papírcsíkot vágunk le és ezzel körberagasztjuk a virágot. |
| 3×50 cm-es csíkot vágunk le zöld papírból, négyfelé vágjuk és egyenként összesodorjuk őket. Ezek lesznek a virág levelei. |
| 2-3 levelet ráragasztunk a szárra. |
Bimbós krókusz
| 10 cm hosszú összesodort narancssárga csíkot félbehajtunk, hozzáillesztünk két elkészített szirmot és az egészet megdrótozzuk. |
| Az elkészült megdrótozott bimbót 6×6-os fehér papírból készült levelekkel - a kinyílt virághoz hasonló módon - körberagasztjuk. |
| 3×50 cm-es csíkot vágunk le zöld papírból, nyolcfelé vágjuk és egyenként összesodorjuk őket. Ezek lesznek a virág levelei. |
| A kész virágokat cserépbe, vagy vázába helyezzük el. A nagyobb virágok mellé bimbós krókuszokat is illesszünk. |
Százszorszép (Bellis perennis)
A százszorszép március végétől május végéig virágzik. A virágjából készített tea vértisztító, vérnyomáscsökkentő hatású. Tavasszal salátába keverve fogyaszthatjuk.
| Sárga papírból egy 4×4 cm-es darabot vágunk ki, a közepébe egy borsónyi papírgalacsint teszünk, a papírt köré tekerjük és megdrótozzuk. Ez lesz a virág közepe. |
| Fehér papírból egy 2 vagy 3×50 cm-es csíkot vágunk le, majd vízbe mártott püspöklila, vagy mélyrózsaszín papírral az egyik felét óvatosan beszínezzük. Hagyjuk megszáradni. |
| A papírt kettévágjuk és a papírcsíkot a közepéig bevagdossuk 1,5-2 mm-enként a megszínezett oldalán. |
| A papírcsíkot a virág közepe köré ragasztjuk. |
Pitypang (Taraxacum officinale)
A pitypang hasznos gyógynövény, friss leveleiből saláta készíthető. Szárított gyökeréből készített tea segíti az emésztést és epeműködést.
| Sárga krepp-papírból egy 3×50 cm-es csíkot vágunk. |
| A csíkot minél sűrűbben bevagdossuk, beragasztózzuk, majd feltekerjük a keskenyebb vége felől kezdve. |
| A virágot megdrótozzuk. |
| Az elkészült virág szirmait egyenesre vágjuk úgy, hogy a virág közepén a szirmok rövidebbek legyenek. Vigyázzunk, hogy az egyes szirmok ne lógjanak ki. |
A frézia őshazája Dél-Afrika, a századfordulón került Európába és azóta is nagy népszerűségnek örvend.
| Bordó papírból 0,5 cm-es csíkot vágunk le és összesodorjuk, ebből készülnek majd a porzók. A porzókhoz 4-5 cm-es darabokat águnk le. |
| Narancssárga papírból 1×50 cm-es csíkot vágunk le és szorosan összesodorjuk. 4-5 cm-es darabokat vágunk le belőle, ezek lesznek a virág bibéi. |
| 2.5×50 cm-es csíkokat vágunk le bézs, lila, bordó, sárga, narancs vagy piros színekből. |
| A levágott darabokat nyolcfelé hajtogatjuk. |
| A mellékelt ábrán látható alakú szirmokat vágunk ki |
| A virág hoz egy szál bibét és 3-4 porzót összefogunk és az aljuknál összesodorjuk őket. Öt szirmot egyenletesen elosztva a virág elkészített közepéhez illesztünk és egy 1 cm-es zöld papírcsíkkal szorosan körberagasztjuk. |
| A frézia bimbót úgy készítjük, hogy egy szál sárga bibéhez hozzáillesztünk három elkészített szirmot és zöld papírcsíkkal szorosan körberagasztjuk. |
| A kicsi frézia bimbóhoz egy 2,5×8 cm-es papírcsíkot kettéhajtunk, középen megcsavarjuk és nagyjából 2 cm-től kezdve betekerjük egy 1 cm széles zöld papírcsíkkal. |
| A kész virághoz 2-3 ötszirmú virágot, 2-3 félig nyílt bimbót és 3 kicsi bimbót készítünk. Egy meghajlított drót végére illesztünk egy kicsi bimbót, és egy zöld papírcsíkkal körberagasztjuk, utána nagyság szerint következnek a frézia virágok, és mindegyiket a zöld papírral körbetekerve rögzítjük. |
| A fű készítéséhez 8×50 cm-es csíkot vágunk le és hosszában félbehajtjuk. A félbehajtott papírt négyfelé összehajtjuk. |
| A papírt tetszőleges szélességben 2 cm mélységig egyenletesen bevagdossuk. |
| A bevagdosott papírt széthajtogatjuk és középen kettévágjuk. |
| Az elkészül füvet tetszőlegesen sűrűn összetekerve használhatjuk tálak, virágtartók díszítésére Húsvétkor. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése