2009. június 8., hétfő

Rózsás óra


Átmérője: 28cm

Angolszász stílusú lakásokba ideális ez a romantikus hangulatú rózsás óra. A többi bemutatott rózsás díszekhez is remekül illik.
Fontos mielőtt nekiállnánk elkészíteni! Az órához szükséges falapok vastagságának mérete attól függ, hogy milyen méretű óraszerkezetet kapunk. A lehető legjobb az, ha 15-16 mm-es óraszerkezetet vásárolunk. Ehhez az óra kész vastagsága 1 cm. A két óralap készülhet egyforma vastagságú falapból. De készülhet az egyik 0. 6 és a másik 0. 4 cm vastagságúból is.



Kellékek: ha egyforma vastagságú a két óralap: 50x30 cm-es 0.5 cm vastagságú rétegelt lemez, ha eltérő a két óralap vastagsága: 30x30 cm-es 0.6 cm vastagságú rétegelt lemez, 20x20 cm-es 0.4 cm vastagságú rétegelt lemez, rózsás szalvéta, festékek, ragasztó, alkoholos filctoll, lakk, 15-16 mm-es óraszerkezet

A rétegelt lemezre rajzoljuk fel körzővel mindkét óralapot. Az alsó óralap átmérője 28 cm, a felette lévőnek pedig 16 cm az átmérője. A közepe helyét jelöljük be. Dekopírfűrésszel vágjuk ki a két kört. A széleket csiszoljuk le. A nagyobbik körre, a szélétől kb. fél centire körzővel, ismét rajzoljunk egy kört. Mindkét kör közepére fúrjunk akkora lukat, hogy az óraszerkezet beleférjen.Elötte egy kis hulladék darabon próbáljuk ki.
A kisebb kör hátulját kenjük be faragasztóval, és ragasszuk a nagyobb körre. A lukak pont egymáson helyezkedjenek el. Hogy ne csússzanak el, tehetünk bele vékonyabb ceruzát, vagy ecsetet.
Az óralap tetejét és hátoldalát fessük be drapp színnel, az oldalát és a szélénél a fél centis részt pedig rózsaszínre fessük.


Nyomtassuk ki az óralap számlapjának sablonját. Majd körben vágjuk ki, és ragasszuk össze kör alakúvá. Az így kapott sablon helyezzük rá az óralapra, és másolópapír segítségével másoljuk rá a számokat. A sablont ne mozgassuk, mert ha a számok elcsúsznak, nem a pontos időt fogják mutatni. A másolópapírból vágjunk ki 3x3 cm-es négyzetet, így könnyebben a papír alá tudjuk tenni.
Az átmásolt számokat alkoholos filctollal rajzoljuk körbe, majd fessük ki.
Készítsük el az óralap tetejét. Az órát helyezzük magunk elé, úgy hogy a 12 óra felül legyen, és ehhez viszonyítva ragasszuk fel majd a szalvétát. Egy rózsás szalvétáról vegyük le a felső réteget, ezt fogjuk használni. Majd a felső óralap tetejét kenjük be ragasztóval. Hagyjuk száradni.Mikor megszáradt akkor közepesen meleg vasalóval vasaljuk rá a szalvétát. A közepén lévő luknál szúrjuk át a szalvétát. A szalvéta felesleges részeit a kör széle mentén óvatosan tépkedjük le. A felső kör oldalát és a szélénél kb. fél cm szélesen fessük be rózsaszínnel. A szalvéta tetejét pedig kenjük be ragasztóval. A számok közé pedig ragasszunk szalvétából kitépkedett kis rózsamintákat.
Ha kész, akkor az óralapot le is lakkozhatjuk.
Befejezésül az óraszerkezetet helyezzük be az óra közepébe.
Hátulról helyezzük bele, majd az eleje felől a mutatókat nyomjuk bele az óraszerkezetbe. A hátulját igazítsuk el, hogy az akasztó része felfelé nézzen, és tegyünk bele egy elemet.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése