2009. június 8., hétfő

Gipszöntés


Gipszöntés-apró figurák

Gipszöntéssel különböző dísztárgyakat, képkereteket készíthetünk. Ehhez nincs másra szükségünk, mint műanyag öntőformára és modellgipszre. Öntőformákból igen széles a forma és méretválaszték. Gipszöntéshez modellgipszet használjunk. Ez különböző kiszerelésekben vásárolható. Lehet kapni 1-2 kg-os kiszerelésben, de akár 40 kg -os zsákban is.
Gipszöntéshez szükségünk lesz még konyhai mérőpohárra, keverőtálra, kanálra, habverőre és hideg vízre.Figurák öntése:

Különböző mintájú és méretű öntőformák kaphatók. Ezekből készíthetünk függődíszt, pálcás dekorációt, kitűzőt vagy akár hűtőmágnest is. A figurákat akár egy tálban is elrendezhetjük, de ajándékkísérőnek is remek. Kapható hőálló öntőforma is, amiben akár süteményt is süthetünk.
Az öntőformába gipszen kívül önthetünk még gyertyát, szappant, csokoládét, vizet, amit aztán a mélyhűtőben megfagyaszthatunk. De akár levegőn száradó gyurmát is tehetünk bele.


Kellékek: figurás műanyag öntőforma, gipsz, víz, zsákvarró tű


Az öntőformába minden kis mintába egyenként öntsünk vizet, egészen a minta pereméig. Ezt a vizet öntsük bele egy mérőedénybe, majd nézzük meg hány milliliter. Ehhez a mennyiséghez még öntsünk kb. 20%-nyi vizet. Így majdnem pontosan annyi gipszet tudunk vele keverni, mint amennyire szükség lesz. Ezt a milliliter mennyiséget akár rá is írhatjuk az öntőformára, így mindig tudni fogjuk mennyi víz szükséges.
A vizet öntsük át egy keverőtálba, majd kiskanállal adagoljuk hozzá a gipszet, közben mindig kevergessük. Addig adagoljuk hozzá, míg tejföl sűrűségű masszát nem kapunk.


Ezután kiskanállal kanalazzuk bele az öntőformába, de csak a minta pereméig. Minden minta megtöltése után kicsit rázogassuk meg az öntőformát, így a massza szépen elterül, és a levegőbuborékok kipukkannak. Tegyük sima felületű asztalra, és 3-4 percig hagyjuk megkötni.
Közben a keverőtálat és a kiskanalat tisztítsuk meg a gipsztől. A felesleges gipszet a kukába öntsük, ne a lefolyóba, mert eldugulhat! A keverőtálat és a kiskanalat utána mossuk el.
Ha függődíszt szeretnénk készíteni, akkor a 3-4 perc letelte után, egy vastagabb tűvel szúrjunk lukat a figura tetejénél. Szúrjunk át teljesen a gipszen, de az öntőformát ne sértsük meg. A tűt egy kicsit mozgassuk meg a gipszben, így nagyobb lesz. Ha a tű kivétele után a lukba visszafolyik a gipsz, akkor még nem kötött meg eléggé, ilyenkor egy kis idő múlva próbáljuk meg mégegyszer. Ezután 30 percig hagyjuk, hogy megkössön a gipsz.
30 perc elteltével fordítsuk meg az öntőformát, majd óvatosan nyomjuk ki a figurákat.
Ha kivettük az összes figurát az öntőformából, akkor a lukakat mégegyszer szúrjuk át a tűvel.
Ha a figurák szélei nem lettek szépek, és sok felesleges gipszdarabka maradt rajta, akkor egy élesebb kiskéssel kaparjuk le róla, majd az ujjunkkal finoman egyengessük formára.
Tegyük félre száradni. A száradási idő függ a figura nagyságától, valamint a hőmérséklettől. Tehetjük száradni a napra, radiátorra vagy akár a sütőbe is alacsony hőmérsékletre.
Az öntőformát használat után langyos, mosószeres vízben mossuk el.
Teljes száradás után a figurákat festhetjük,lakkozhat juk majd cérnaszálra felfűzhetjük.
Ötlet:
Ha nem függődíszt szeretnénk készíteni, akkor a gipsz átszúrása a tűvel elmarad.
Ha pálcás dekorációt szeretnénk készíteni, akkor szükségünk lesz egy úgynevezett csatlakozórúdra. Ezt a gipsz beöntése után helyezzük az öntőformába alulra. A csatlakozónyílást előtte papírral tömjük be. Száradás után kivesszük belőle a papírt, majd a nyílásba pálcikát helyezünk.
Kitűző készítésénél pedig brosstű alapot nyomunk a már kicsit megkötött gipszbe, de ne nagyon mélyre, és ne süllyedjen el benne.
A simán kiöntött, majd lefestett figurákat egy tálban is elrendezhetjük, melyek közé dekorációs homokot, köveket és potpourrit is tehetünk.

Képkeret öntése:

Kellékek: műanyag képkeret öntőforma, gipsz, víz, képakasztó

Első lépésként a műanyag öntőformán jelöljük be a keretnek a közepét, ez lesz a képakasztó helye.Az öntőformába öntsünk hideg vizet, egészen a leendő keret pereméig. Ezután ezt a vizet öntsük bele egy mérőedénybe, majd nézzük meg hány milliliter. Ehhez a mennyiséghez még öntsünk kb. 20%-nyi vizet. Így majdnem pontosan annyi gipszet tudunk vele keverni, mint amennyire szükség lesz. Ezt a milliliter mennyiséget akár rá is írhatjuk az öntőformára, így mindig tudni fogjuk mennyi víz szükséges.A vizet öntsük át egy keverőtálba, majd kanalanként adagoljuk hozzá a gipszet, közben mindig kevergessük habverővel. A habverő azért jó, mert könnyedén csomómentesre keveri a gipszet.


Addig adagoljuk hozzá a gipszet, míg tejföl sűrűségű masszát nem kapunk.


Ezután pedig a masszát öntsük bele az öntőformába, de csak addig, míg a leendő képkeret pereme ér. Az öntőformát kicsit rázogassuk meg, hogy a massza szépen elterüljön a formában, és a teteje kisimuljon. Ha apró levegőbuborékok vannak a tetején, akkor a forma két szélét fogjuk meg, majd picit ütögessük az asztalhoz, így azok kipukkannak. Tegyük sima felületű asztalra, és 2-3 percig hagyjuk megkötni.
Közben pedig a keverőtálat és a habverőt tisztítsuk meg a gipsztől. A felesleges gipszet a kukába öntsük,ne a lefolyóba,mert eldugulhat! A keverőtálat és a habverőt utána mossuk el. Minél hamarabb, mert ha megköt benne a gipsz, akkor bizony nagyon nehezen lehet kikapargatni belőle.Mikor a gipsz már nem folyós, kicsit megszilárdult akkor beleszúrhatjuk a képakasztót. Képakasztóból is többféle fajta és méretű kapható. A már bejelölt hely a közepe a keretnek, ettől lefelé kb.1.5-2 cm-re szúrjuk be az akasztót. Akkor jó, mikor már nem dől el benne. De ha mégis, akkor még túl híg a gipsz, várjunk még vele 1-2 percet, majd próbáljuk meg újra. Ha sikeresen beletettük a képakasztót,akkor hagyjuk kb.30 percig kötni a gipszet.

30 perc elteltével óvatosan fordítsuk meg az öntőformát, majd óvatosan nyomjuk ki a képkeretet. Ha nehezen jönne ki, akkor csak a széleinél nyomjuk erősebben, a közepén ne,mert ott vékonyabb a gipsz, könnyen elpattanhat.

Ha kivettük a képkeretet a formából, akkor picit igazítsunk rajta. Ha majdnem tökéletes lett, akkor az ujjunkat néhányszor simítsuk végig a szélein, így még szebb, egyenletesebb lesz. Ha picit csúnyább lett és kiálló gipszdarabkák vannak rajta, akkor egy élesebb kiskéssel kaparjuk le a felesleget róla. Ha megvan akkor a végén az ujjunkkal, simítsuk egyenesre.
Ezután nincs más hátra, minthogy kiszárítsuk. Ennek ideje változó lehet. Függ a keret nagyságától, valamint a levegő hőmérsékletétől is. Ha nyár van, a tűző napon akár 1-2 óra alatt teljesen kiszáradhat. De télen, radiátoron 1 nap alatt szárad ki. Ha pedig csak félretesszük se nem meleg,se nem hideg helyre,akkor napokig is eltarthat míg teljesen kiszárad.
Az öntőformát használat után langyos, mosószeres vízben mossuk el.
Teljes száradás után a keretet festhetjük, a belsejét szalvétatechnikával díszíthetjük, majd lakkozhatjuk.
Ötlet:
Öntőformákból léteznek egyforma mintázatú, de más-más méretű képkeretek. Így akár egész kis kollekciókat készíthetünk.
A gipszmasszába keverhetünk vizes alapú festéket vagy színezőpasztát, de száradás után nagyon halvány színe lesz.

Hiba:
A már bekevert, kicsit állt gipszhez ne adjunk vizet, mert nem fog soha megkötni.
Csak hideg vízzel dolgozzunk.
Ha korábban vesszük ki a formából akkor akár el is törhet teljesen a keret. De történhet olyan is, hogy különleges, érdekes felületű lesz a képkeret széle.
A kiöntőformát soha ne mossuk el forró vízben, mert eldeformálódik.
Van olyan modellgipsz, ami pikk-pakk megköt már akkor, míg keverjük, de ez csak akkor derül, ki mikor használjuk.
.Ha elfelejtettük beletenni a képakasztót, és már megkötött a gipsz, akkor a majd kész képet tegyük polcra, asztalra, lényeg hogy hátulról tartsa valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése