2009. június 8., hétfő

Gyönggyel hímezve

A magyar népviseleteket a klasszikus hímzésfajtákon túl sok helyen ékesítették gyöngyökkel is. A gyöngyhímzés fortélyainak bemutatásához ezekből a hagyományos mintákból merítettünk.


Három tárgyat díszítettünk gyöngyhímzéssel, melyek hagyományos mintáit friss színekkel változtattuk maivá.

Lépésről lépésre követhetik, hogyan készül a nemes bársony és a ragyogó üveggyöngy párosításával a díszes tarsoly, amiben féltve őrzött kincseinket, ékszereinket tarthatjuk, és amit akár színházba is magunkkal vihetünk. A mesterműnek tűnő gyöngyhímzés ne riasszon el senkit, elkészítése nem ördöngösség, csupán követni kell a részletes leírást.

A kalotaszegi négyszirmú recerózsát és a pókosnak nevezett sugaras motívumot nemcsak klasszikus hímzéstechnikákkal örökítették meg szívesen, hanem gyöngyből is készítették. Egy türkizkék blúzra varrtuk ki gyöngyszemekből a mintát, s éppen olyan jól mutat rajta, mint hajdanán a népviseleteken. Részletesen bemutatjuk a pókos minta, a recerózsa és az indaminták elkészítését, és ha egyszer ráérzünk a gyöngyhímzés szépségére, ráadásként vállfára akasztható illatos párnát is gyöngyözhetünk, varrhatunk a blúz mellé.

Egy könyvborítót és könyvjelzőt is készítettünk, amiket gyöngyös sáv díszít. Alapjuk hímzővászon, ami a keresztszemezésen túl a gyöngyhímzéshez is jól használható. Mivel az apró gyöngyszemek remekül megülnek a szálkockákban, szabályos motívumok hímzésére különösen alkalmasak. A rácsozat szinte vezeti a kezet és a szemet, segíti a tervezhetőséget, így gyerekjáték az öltögetés. A borító és a könyvjelző bármilyen méretben elkészíthető, összeállításukhoz a magazin mellékletében adunk ötleteket.

Cikkünkből többek között megtudhatják, hogy milyen textíliákra érdemes gyöngyhímzést készíteni, milyen gyöngyökkel lehet jól dolgozni, és milyen tű a legalkalmasabb ehhez a munkához.

Eláruljuk azt is, hogy mi a titka az egyszerre két tűvel való gyöngyhímzésnek, és hogyan kell alkalmazni. Ez a módszer főként a tarsolyt körbefutó hosszú indánál és a virág külső gyűrűjénél lehet hasznos.

Szót ejtünk a minták tervezésének lépéseiről, mert a minta méretét nehéz előre kiszámítani, mivel függ a gyöngyök nagyságától és attól is, milyen szorosan varrjuk egymás mellé a szemeket.

Végül elárulunk néhány érdekességet arról, hogy mióta használják a gyöngyöket a ruházat ékesítésére, és bár kezdetben nem volt olcsó mulatság a gyöngydísz, hogyan vált az idők során aztán a paraszti kultúra részévé. Kiderül, hogy az üveggyöngy feltalálása hogyan járult hozzá a technika terjedéséhez és népszerűségéhez, valamint a ruhákon kívül mi mindent varrtak még ki gyönggyel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése