2009. június 8., hétfő

Lepkés mécsestartó


Tavaszi hangulatot áraszt ez a kedves kis mécsestartó. A gyurmát minél vékonyabbra nyújtjuk hozzá, annál jobban átereszti majd a fényt.


Kellékek:6 cm magas üvegmécses, sütőben kiégethető gyurmák ( fehér, kék, sárga, rózsaszín, lila, zöld) drót


Nyomtassuk ki a lepke sablonját, majd másolópapírral másoljuk át egy vastagabb papírra, és ollóval vágjuk ki. Először a pohárra készítsük el a gyurmát, amivel bevonjuk. Ha nincs szép világoskék gyurmánk, akkor mi magunk készítsük el. A gyurma mennyisége változhat, ha nagyobb üvegpohárra tesszük. Egy fél zacskó fehér gyurmához adjunk egy pici csipet kék gyurmát, majd a kettőt jó alaposan gyúrjuk össze. Addig gyúrjuk, míg a két szín teljesen egybe nem olvad, és ne legyen márványos. Ha a lepkékhez sincs halvány színünk, akkor azokat is ugyanilyen technikával készítsük el.


A világoskék gyurmát kb. 21x7 cm-es méretre kézzel vagy tésztanyújtó gép 3-as fokozatára állítva jó vékonyra nyújtsuk ki. A vékonyabb gyurmán majd jobban áthatol a fény.

A kinyújtott rész egyik rövidebb oldalát éles késsel vágjuk le egyenesre. Az egyenes gyurma szélét helyezzük rá a mécsestartóra, majd óvatosan hogy el ne szakadjon, tekerjük körbe rajta. Ha körben végigérte a gyurma, akkor a másik végét, közvetlen az elejéhez tegyük, majd ezt is éles késsel vágjuk le egyenesre. Ezután itt az illesztésnél kicsit nyomkodjuk össze a gyurmát.


Az aljánál lévő többletet az alja felé simítsuk rá az üvegre. Ha a többlet több centiméter hosszúságú, akkor vágjuk le a felesleget fél centiméteresre.
A maradék gyurmából vágjunk ki egy akkora kört, mint amekkora a mécsestartó alja. Majd ezt tegyük rá az aljára, és finoman nyomogassuk össze a már behajtott résszel. Ezután a mécsestartó egész felületét a kezünk között görgessük át. De tehetjük az asztallapra is, majd azon görgessük át. Ekkor az asztalt előtte tisztítsuk meg mindenféle szöszöktől és szennyeződésektől. Ha a gyurma és az üveg között buborékok lennének, akkor tűvel szúrjuk ki, majd megint simítsuk rá a mécsestartóra.


A tetejénél a felesleget éles késsel vágjuk le.

A többi színes gyurmát is nyújtsuk ki, de ezeket már nem kell olyan vékonyra nyújtani. A tésztanyújtógép 1-es fokozata pont jó lesz hozzá. Mindegyik kinyújtott színes gyurmára helyezzük rá a lepke sablonját, majd vágjuk körbe őket. A maradék gyurmákból készítsünk nagyon kicsi golyókat. Ezeket minden lepke szárnyrészének középre tegyük rá. Egy lepkén belül többféle szín is lehet. Sőt egy nagyobb golyóra tehetünk egy másik színű, de kisebb golyót is. Ezután egy mini sodrófával a felületét simítsuk át, míg a rátett golyók egybe nem simulnak az alappal. Ha az alaplepke formája nagyon eltolódott volna, akkor helyezzük rá a sablont, majd a felesleges részeket vágjuk le róla.


A lepkéket hajtsuk félig félbe, és alul nyomkodjuk össze az ujjunkkal.
Ezután a lepkéket egyesével tegyük fel a mécsestartóra. Minden lepkét más-más helyre helyezzünk. Tehetjük az aljához, a tetejéhez, mintha az csak rászállt volna, valamint középre.


Ahol félbehajtottuk a lepkét, annál a résznél nyomjuk hozzá a mécsestartóhoz fogpiszkálóval,hogy az stabilan rajtamaradjon.A szárnyakat formázzuk ívesre, mintha épp repülnének. A lepkékre készítsünk fejeket. Saját színeiből készítsünk kis golyókat, majd a lepke teste tetejéhez nyomjuk rá.
Fekete drótból vágjunk le mindegyik lepkéhez két darab, 1 cm-es darabot. Ezt pedig szúrjuk bele a fejébe. A mécsestartót tegyük sütőlemezre, de előtte fejjel lefelé helyezzük rá egy másik hosszabb és keskenyebb üvegre. Így nem ér hozzá sehol semminek. Majd tegyük sütőbe és 130 ºC-on, ki 30 perc alatt égessük ki.Sütőben hagyjuk kihülni.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése