2009. június 8., hétfő

Macis ajtódísz


Mérete: 21x15.5 cm

Ez a kis macis ajtódísz megmutatja, ki lakik az ajtó mögött.

Kellékek: 21x23 cm-es 0. 4 cm vastagságú MDF lap, 50 cm hosszú barna zsinór, festékek, faragasztó, maradék barna kockás anyag, egy szem barna gyöngy


Nyomtassuk ki a macis ajtódísz sablonját. Külön részként másoljuk ki papírra a táblarészt, a maci fejét, és a két tappancsot és ollóval vágjuk ki őket. Az MDF lapra helyezzük rá a sablonokat, majd rajzoljuk körbe. A jelöléseket pedig másolópapír segítségével rajzoljuk rá a falapra. Dekopírfűrésszel vágjuk ki, majd a széleket csiszolópapírral csiszoljuk meg. A táblarészre, a jelölés szerint fúrjunk kisebb lukat.
Következhet a festés. Drapp színnel fessük be a táblarészt, a maci fején lévő pofirészt és a fül belső részét. Fehér festékkel a szemek külső, és legbelső részét fessük be. Fekete festékkel a középső szemrészt, orrot és a száj vonalát fessük meg. Ezt akár alkoholos filctollal is elkészíthetjük. Hogy a kész ajtódísz majd szebb legyen, a hátoldalakat is fessük be.


A macifej és a két tappancs hátulját, az alsó részen kenjük be faragasztóval. A kinyomtatott sablon szerint ragasszuk fel a táblarészre először a fejet, majd a két tappancsot.
Fekete alkoholos filctollal írjuk rá a táblarészre a szoba tulajdonosának a nevét. A tábla alsó sarkaiba, a kinyomtatott kis minta alapján, barna festékkel fessünk egy- egy tappancsot. Egy ecsetet mártsunk barna festékbe, a festéket papíron fessük ki belőle, majd a táblarész éleit húzzuk át vele. A macifej és a tappancsok éleit pedig feketével húzzuk át. A végén az ajtódíszt fújjuk le matt lakkal, majd hagyjuk megszáradni.
Maradék barna kockás szalagból készítsünk kis masnit, majd a maci nyakához ragasszuk oda. A masni közepébe egy szem barna gyöngyöt ragasszunk. A barna zsinórt fűzzük át a táblarészen található lukakon, és a végeire kössünk egy- egy csomót.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése