2009. június 8., hétfő

Gyurmatechnika


Mentőöv átmérője: 5.5 cm
Vasmacska mérete: 7x9 cm


A gyurma talán nem annyira népszerű, pedig rengeteg felhasználási módja van. Gyerekeknek készülhet belőle vidám figura játszáshoz, ruhájukra egyedi gombocska. A felnőttek pedig ékszereket, mécsestartókat és lakásdekorációkat készíthetnek belőle. Sokfajta gyurma közül válogathatunk. Van gyerekeknek könnyen formázható, festhető, levegőn száradó, sütőben süthető. Ehhez a technikához szükségünk lesz éles késre, süteménykiszúró formákra, mini nyújtófára, valamint a leghasznosabbra, egy tésztanyújtó gépre.


Nyári díszek gyurmából


Kellékek: sütőben kiégethető gyurmák (fekete, fehér, kék, piros), kör alakú süteménykiszúró, 40 cm hosszú zsinór (fekete, kék, piros)


Nyomtassuk ki a mentőöv és a vasmacska sablonjait, majd ollóval vágjuk ki őket. A gyurmákat színenként gyúrjuk jól össze, hogy könnyedén nyújtható legyen. Ezután a gyurmákat nyújtsuk ki. Ez történhet kézzel, illetve tésztanyújtó géppel.
Kézzel: A gyurmákat a kezünkkel picit lapítsuk ki, majd tegyük le sima felületre. Mini sodrófával nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságura.
Géppel: A gyurmákat a kezünkkel picit lapítsuk ki, majd tegyük a tésztanyújtó gépbe. A vastagságot a gépen állítsuk 1-es méretűre, majd a gyurmát nyújtsuk ki. Ha több színt nyújtunk egymás után, akkor a gépet minden szín után töröljük át. Így elkerülhető, hogy kis maradékok beleragadjanak majd a másik színbe. A kinyújtott gyurmát tegyük tiszta papírlapra.
A fekete kinyújtott gyurmára tegyük rá a vasmacska sablonját, majd egy éles késsel vágjuk körbe a mintát. A tetején lévő kis lukat egy töltőtoll kupakjával egyszerűen kiszúrhatjuk.
A fehér kinyújtott gyurmára tegyük rá a mentőöv kör alakú sablonját, és vágjuk körbe. Ha van ugyanekkora méretű süteménykiszúró formánk, akkor azzal is elkészíthetjük. A piros gyurmára pedig a mentőöv kis betétrészét helyezzük rá négyszer, majd ezt is vágjuk körbe.


A fehér kör alapra, a sablon szerinti helyre, tegyük rá a kivágott piros részeket. Mini sodrófával simítsuk a fehér alapba a piros részeket. Mikor sima lett a felülete, akkor a kör alakú sablont újból tegyük rá, és vágjuk körbe (vagy kiszúróformával szúrjuk ki).
A mentőöv belsejét pedig egy papírragasztó kupakjával szúrjuk ki. Persze ha a háztartásunkba jobban körülnézünk, többféle kör alakú tárgyakat találhatunk, melyekkel egyszerűen elkészíthetjük a mentőövet.
A kész díszeket tegyük tiszta papírlapra, majd a tetejüket egy szivacs durvábbik felével nyomkodjuk át. Így érdesebb lesz a felülete. Az elkészült díszeket papírral együtt tegyük sütőlapra, majd sütőben 130 ºC-on, 30 perc alatt égessük ki. Sütőben hagyjuk kihűlni. Befejezésül zsinórra fűzzük fel őket.

Ötlet:
Ha a nyújtáshoz nincs mini sodrófánk vagy tésztanyújtó gépünk, akkor egy sima felületű hosszúkás pohárral is remekül kinyújthatjuk. Vigyázzunk ne törjön el a pohár a kezünk alatt.
A gyurmát használat után tegyük műanyag fóliába, így nem fog kiszáradni.
A gyurmával mindig tiszta és szöszmentes asztalon dolgozzunk, mert a gyurmába könnyen beleragadhatnak a szöszök.
Az elkészített díszeket többféleképpen is felhasználhatjuk. Cérnára fűzve ablakba akaszthatjuk. Kulcstartó láncra is tehetjük, így akár kulcstartó is lehet. Különféle dekorációs kövekkel, kagylókkal tálban elrendezve remek dekoráció lehet a lakás bármely helységében.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése