2010. május 18., kedd

Poncsó 2 téglalapból


Mielőtt elkezdenénk a kötést, két adatra van szükség: a karhosszra és a fejkörfogat. Ezek az adatok persze csak a méretet határozzák meg, a színt a fonal típusát is érdemes előre kitalálni, na meg a mintát is.

Ez a fajta poncsó jól mutat csíkosban, egyszínűben, patentmintával, vagy csavart copfokkal, vagy akár csipkemintával is.

Méretpróbát mindenképpen érdemes kötni, mondjuk egy 10 szem x 10 soros darabot, ezt lemérni, majd következők szerint kezdjük a kötést:

A lemért karhossz értékét elosztjuk a próbadarab szélességével, majd 10-zel megszorozzuk, és meg is van, hány szemet szedjünk fel a tűre!

Például ha a karhossz 40 cm, a próbadarab szélessége pedig 4 cm, akkor 40/4x10=100, tehát 100 szemmel kezdünk.

A téglalapok hossza pedig úgy jön ki, hogy a karhosszhoz hozzáadjuk a fejkörfogat felét, és hogy hány sor, amíg ezt elérjük? Maradjunk a példánál! Karhossz 40 cm, fejkörfogat 52 cm, a próbadarab magassága pedig 3 cm, tehát: (40+26)/3*10=220 sor.

A sorok számát akkor érdemes meghatározni, ha csíkos poncsót kötünk, így előre ki tudjuk számolni, hogy milyen széles csíkok legyenek, így egyenletes lesz a végeredmény.

Két teljesen egyforma téglalapot kell csak kötni, majd ezt összevarrni, méghozzá így:

Na most ezt hogy is magyarázzam! A lényeg az, hogy az eleje és hátulja ugyanígy nézzen ki.

Az összevarrásnál meg arra kell figyelni, hogy 3 szem szélesség tesz ki 4 sor magasságot. 4 sor magasság 2 szélszemet ad, így aztán minden első szélszemhez egy szemet öltünk, minden másodikhoz pedig kettőt, így nem lesz ráncos a varrás.

Vajon ez így érthető volt??? (Pirulós ikon!)

Aztán a nyaka jön. Itt megint ez az arány jön elő. Felszedjük a szélszemeket, de mikor lekötjük az első sorban minden második lekötött szélszem után egy ráhajtás jön. Patentmintával dolgozunk, ez a legrugalmasabb, 2 sima-2 fordított. És harisnyakötőtűvel a legegyszerűbb, ha ilyenünk nincs, akkor a nyak megkötése előtt csak az egyik oldalt varrjuk össze a két téglalapot, különben küszködhetünk a túl hosszú körkötőtű damillal, vagy a tökéletesen rugalmatlan egyenes kötőtűvel...

Majd a rojtok. Egyenletes hosszúságú rojtokat vágunk, egyszerre nem túl sokat, mert hajlamosak összegubancolódni. És hogy egyforma hosszúak legyenek, egy kartonból vághatunk egy téglalap alakú sablont, olyan széleset, amilyen hosszú rojtot szeretnénk, kb. 5-8 cm széleset. Rátekergetjük a fonalat, majd elvágjuk az egyik oldalt. Kettesével fogjuk a rojtokat, és egy horgolótűvel egyenletesen a poncsó szélébe behúzgáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése