2010. május 20., csütörtök

JÁTSZÓSZŐNYEG
(0 - 10 HÓNAPOS KORIG)

Ez egy igazi képességfejlesztő játék. Már kezdetektől ráfektethetjük a babát, aki a fejét felemelve felfedezi a színeket, és a különbőző anyagokat maga körül. Amikor már nagyobb lesz összekötözzük a játszószőnyeget, felállíthatjuk és így játszhat vele. Varrjuk minél többféle színű és fajtájú anyagból, mindennek legyen más és más tapintása, mert a pici babák ebből is sokat tanulnak. A minták alá varrjunk celofánt így zörögni fog. A felhőkbe potyogtathatunk rizsszemeket, hogy izgalmas legyen tapogatni.
Az egyik oldalára pántokat varrtunk, amikre gyöngyöket lehet fűzni és fel-le huzogatni. Egy-két gyöngyöt csomók közé szoríthatunk.
A minta amit mi készítettünk csak kiindulási alap. Ezen kívül varrhatunk rá dekorgumiból figurákat, vagy gyerekruhára való figurás gombot. (jól fel kell varrni, nehogy lerágcsálja a Pici) Engedjük el a fantáziánkat és gyermekünk nagyon fogja élvezni kezünk munkáját.
A játszószőnyeg elkészítése nem nehéz, de kis türelmet kíván, mivel sok apróságot kell rávarrni.

Szabásminta:

A minták és leírások minden szükséges helyen 0,5cm varrásszél tartalmaznak. Egyes szabásmintákat csak két részben tudtunk A4-es lapon kinyomtathatóvá tenni, így ezeket kétszer kell kinyomtatni, kivágni, majd a szaggatott vonalnál össze kell illeszteni.
A játszószőnyeg alapjához rajzoljunk egy 50cm sugarú félkört, majd ugyan ezzel a középponttal egy 14cm sugarút.

Így kell elhelyezni az egyes részeket az alapon:


(A nagyításhoz kattintson ide!)

A felhő mintájához kattintson ide

A bal oldali fű mintájához kattintson ide

A jobb oldali fű mintájához kattintson ide

A nap mintájához kattintson ide

Tó, hal, virág, tulipán mintájához kattintson ide

Szabás:

Szükséges anyagok:
minél többféle színű és összetételű anyagból:
2db félkör, a játszószőnyeg alapja (az alsó legyen sötét színű, mert ez lesz a padlón)
1db felhő
1db napocska
4db napsugár kisebb
6db napsugár nagy
3db fű bal oldalra
3db fű jobb oldalra
2db virág
2db tulipán
1db tó
2db hal
4x250cm-es csík, lehet több darabból is

vliesből:
2db játszószőnyeg alap (ez még jobb 1db 1cm vastag szivacsból)
1db napocska
1db virág
1db tulipán

ragasztós közbélésből:
1db játszószőnyeg alap
1db felhő
1db napocska
2db fű bal oldalra
3db fű jobb oldalra
1db tó

celofán egyes mintákba
3cm tépőzár
rizsszemek a felhőkbe
nagy méretű gyöngyök
többféle színű cérna
gombostű
olló

Elkészítése:

Minden részbe vasaljuk be a ragasztós közbélést. Ha ezt elhagyjuk a gép el fogja tolni az anyagot és torzítja a mintát, amikor sűrű cikk-cakk-al tisztázzuk.
A 4cm széles anyagból készítsünk 1cm széles pántokat. Vágjunk 10db 20cm-es darabot. Ebből 6db kötöző lesz, ezek egyik oldalára kössünk csomót. A maradék négyet bal oldalon gombostűzzük a felhő alá.
A felhőt helyezzük a játszószőnyeg alapjára, a pántokat gombostűzzük alá.

A felhő szélét varrjuk végig széles, sűrű cikk-cak költéssel. Szórjunk bele néhány szem rizst, majd a felső szélét varrjuk le keskenyen.
A napsugarakat, és 2db füvet bal oldalra fordítsuk párosával színt színnel szembe és varrjuk össze, majd fordítsuk ki. Tegyünk ugyan így a virággal és a tulipánnal, de itt fogjunk hozzá egy réteg vliest. Hagyjunk szabadon egy részt a kifordításhoz, majd fordítsuk ki és varrjuk be kézzel.

A napocskát először vliesből, majd textilből illesszük a helyére. Ügyeljünk, hogy a vlies ne lógjon ki sehol. Helyezzük alá a napsugarakat. Varrjuk körbe sűrű cikk-cakk öltéssel, felül sima varrattal.
Varrjuk hímzőfonallal szemet, orrot, szájat a napocskának.

A bal oldali füvet illesszük a helyére. A felhő alá már befogott pántokra kössünk csomókat és húzzunk rájuk gyöngyöt. A pántokat gombostűzzük a fű alá. Varrjuk a füvet körbe sűrű cikk-cakk öltéssel.

A tóra sűrű cikk-cakkal varrjuk fel a halakat. Helyezzük el a tavat és a jobb oldali füveket, majd ezeket is varrjuk körbe sűrű cikk-cakk öltéssel. A duplán varrt bal oldali füvet is illesszük a tó fölé és alul varrjuk végi keskenyen normál öltéssel. Vágjuk ketté a tépőzárt és két helyen varrjuk az alapra és a fűre. A virágnak varrjunk a közepére egy kört, a tulipánnak egy "v" alakot, ezzel rögzítsük az alaphoz.

A kötözőket varrjuk az alap szélére keskenyen, az aljára, tetejére és középre egyet.
Ha sikerült beszereznünk 1cm vastag szivacsot, akkor abból vágjunk az alapnál körben 0,5cm-el kisebb darabot. A két alapot varrjuk össze színt színnel szemben, hagyjuk az alján egy 20cm-es szakaszt, ahol ki tudjuk fordítani. Vágjuk le a sarkoknál a felesleges varrásszélt, fordítsuk ki. Tegyük bele a szivacsot és varrjuk össze a nyílást kézi öltéssel.
Ugyan így járunk el vlies esetén is, azzal a különbséggel, hogy az alapokhoz külön-külön varrjuk hozzá az azzal megegyező méretű vliest, és utána varrjuk össze színt színnel szembe. Kifordítás után szükséges vasalni a varrás vonalát. Óvatosan, a vlies összeesik a gőztől. Miután bevarrtuk a nyílást legalább három helyen varrjuk át függőlegesen az egész játszószőnyeget.

Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése