2010. május 20., csütörtök

LABDA

A szivaccsal tömött csörgő labdát szeretik a gyerekek és a szülők is, hiszen teljesen veszélytelen játék, ráadásul egyszerűen mosógépben mosható. Szinte bármilyen anyagból elkészíthető, esetleg arra érdemes figyelni, hogy hasonló tulajdonságú anyagokból válogassuk össze. A textilt feltétlenül avassuk be, azaz mártsuk meleg vízbe mielőtt szabni kezdenénk.

Szabásminta:

A szabásmintán egy négyzet oldala 0,5cm-nek felel meg. A nagyobb ötszög a varrásszélességes minta, mindkettőt vágjuk ki külön-külön vastag papírból.
12db textil ötszöget szabjunk ki a varrásszélességes mintából, valamint ugyancsak
12db-ot szabjunk ki ragasztós közbélésből, a varrásszélesség nélküli mintából.

Varrás:

Vasaljuk be a ragasztós közbélést az alkatrészekbe, a textilből minden oldalon egyenletes peremet hagyva. Rendezzük el az ötszögeket úgy, ahogy majd a labdán szeretnénk látni.
A középső ötszöghöz varrjuk hozzá körben a többit, színt színnel szembefordítva. Fontos, hogy a közbélés széle adja a varrásvonalat, azaz pontosan csak a közbélés szélén szabad varrni, egy öltéssel sem tovább. Vasaljuk szét a varrásszélt.
Az ötszögek oldalait is varrjuk össze színt színnel szembe, továbbra is a közbélés szélén haladva. Ne varrjunk tovább most se, mint ameddig a közbélés tart.
A két félgömböt illesszük össze úgy, hogy ahol az egyik oldalon kilóg az ötszög csúcsa, ott a másik oldalon bemélyedés legyen. Gombostűzzük össze, színt színnel szembe. Varrjunk végig körben, kivéve egyetlen ötszöget, amelyet szabadon kell hagyni, hogy ki tudjuk fordítani a labdát. Amennyire lehetséges vasaljuk szét a varrásszélt.
Keressünk a háztartásban valamilyen kis méretű műanyag dobozt. Mi egy gombostűs dobozt használtunk, de van egy tojás formájú csoki, aminek a műanyag belseje is tökéletesen megfelel.
Tegyünk bele gombot, csavarokat, vagy más zajkeltő dolgokat. Rögzítsük össze a doboz két oldalát, lehetőleg úgy, hogy a későbbi mosásokat is kibírja. Tömjük ki a labdát szivacstörmelékkel, vagy más tömőanyaggal, helyezzük a közepébe a csörgőt, majd kézi öltésekkel varrjuk be a labdán a lyukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése