2010. május 20., csütörtök

CUMITARTÓ ELEFÁNT


A cumitartó elefánt megkönnyíti az anyukák életét. Éjszaka a babák kiköpik a cumit, esetleg el is dobják. Amikor a szülők felébrednek a nyöszörgő gyermek hangjaira, a cumi már rég az ágy alatt hever, és sötétben, laposkúszásban kell villámgyorsan megtalálni. Az elefánt megakadályozza, hogy a rácson át kiessen a cumi a kiságyból. A babák hamar megtanulják, ott a cumi, ahol az elefánt, így ők maguk is megtalálják. Remek anyapótlék is válhat az elefántból, így érdemes rögtön 2db-ot készíteni, hogy amíg az egyik mosásban van, a másikat használhassa gyermekünk.

Szabásminta:

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!
NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!
NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!
NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!

Nyomtatáshoz (eredeti méretben) kattintson a képekre!

Eredeti méretben lehet kinyomtatni a szabásmintákat, de ehhez a nyomtató megfelelő beállítása szükséges. Aki ezt nem tudja megcsinálni, azoknak négyzethálóval is feltöltöttük a szabásmintát. Egy négyzet oldala 0,5cm-nek felel meg, ez alapján könnyen meg lehet rajzolni egy négyzethálós papírra a szabásmintát.
A szabásminta 0,6cm (talpszélességnyi) varrásszélességet tartalmaz.

Szabás:

Ajánlott anyagtípus: 100% pamuból készült kötött, vagy szövött anyagok, töltőanyagnak vlies. Az anyagot mossuk ki szabás előtt, hogy a kikészítő anyagok kiázzanak belőle, így a baba már nyugodtan a szájába veheti, semmilyen káros anyag nem jut a szervezetébe.

Textilből a következő alkatrészeket kell kiszabni:
2db test (1db sötétkék, 1db világoskék)
2db ormány (1db sötétkék, 1db sárga)
4db fül (2db sötétkék, 2db sárga)
8db láb (8db sárga)

Vliesből:

1db test

Ragasztós közbélésből:
2db fül
1db ormány

Fonalból:
3db 10cm-es, kék fonalat fonjunk össze, a két végére kössünk csomót. Az egyik csomótól 2cm-re vágjuk le a fonalat, ez lesz a farkinca bojtja, a másik felét varrjuk az elefántba.

Szükség lesz még 1db kézzel felvarrható patentra, esetleg egy darab tépőzár is jó, valamint fekete himzőfonalra a szeméhez.

Varrás:

Ragasszuk be a közbélést a sötétkék fül alkatrészekbe, és a sárga ormányba.

Egy-egy sötétkék és sárga fület helyezzünk színt színnel szembe. Gombostűzzük meg, majd varrjuk végig a fülek kölső szélét. A közbéléses varrásszélt vágjuk le 2mm-esre, valamint a pirossal megjelölt helyeken csípjük be mindkét varrásszélt, így szépen ki fognak fordulni a fülek.

Két-két lábat fordítsunk színt színnel szembe és varrjuk körbe, kivéve az egyenes oldalát, itt fogjuk kifordítani. A pirossal megjelölt helyeken csípjük be a varrásszélt, így szépen ki fog fordulni.

A sárga és sötétkék ormány alkatrészt fordítsuk színt színnel szembe, gombostűzzük meg, varrjunk végig rajta. Hagyjunk szabadon egy 5cm széles szakaszt, ezt kifordítás után kézi öltésekkel varrjuk be. A pirossal megjelölt helyen, itt is csípjük be a varrásszélt.

A sötétkék test alkatrészre a jelöléseknek megfelelően gombostűzzük fel a füleket, lábakat és a farkincát. A füleket ne felejtsük el meghajtani a bevarrás vonalán, ettől lesz kagyló formájú. Az elejére a rajzon megjelölt helyre gombostűzzük oda az orrmányt és a felső, széles részén mm-es tűzéssel rögzítsük.

Helyezzük a vlies alkatrészre a sötétkék és világoskék testet színt színnel szembefordítva. Gombostűzzük össze, és varrjuk körbe, szabadon hagyva egy 7-8 cm-es szakaszt, ahol ki fogjuk fordítani.

Fordítsuk ki az elefántot. A nyitott részt gombostűzzük meg és kézi öltésekkel varrjuk össze.
Készítsük néhány öltésből szemeket a szabásmita alapján az elefántnak. A patent egyik felét varrjuk az orrmány sárga felének végére, a másikat ettől kb. 4cm-re, de próbáljuk bele a kedvenc cumiját babánknak és így állapítsuk meg a patentok távolságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése