2010. október 27., szerda

Só-liszt gyurma figurák


Só-liszt gyurma figurák

Kellékek:

  • Só,
  • liszt,
  • olaj.

Eszközök:

  • Tempera,
  • ecset,
  • tálka a víznek.

Az elkészítés menete:

A sót a liszttel 1:1 arányban összekeverjük (én ettől kevesebb sót szoktam használni, abból is a nagyon apró szeműt), majd hozzáadunk 2-3-4 evőkanálnyi olajat, ez teszi majd krémessé a gyurmánkat, és némi vízzel összedolgozzuk, hogy jól formálható, nem ragadós masszát, melyet hűtőbe téve pihentetünk egy óra hosszat. (Persze türelmetlen gyermekek mellett azonnal is felhasználható.)

Dolgozzunk föl egy-egy témát a gyurmázásaink során.

  • Készítsünk állatkákat. A kígyó, csiga-biga, katica nagyon egyszerű, minden gyermek képes önállóan is elkészíteni.
  • Készíthetünk a babakonyhába is dolgokat: tortát, pizzát szeletelve, virslit, kekszet, kenyeret akár szeletelve is, amivel majd nagyszerű szerepjátékokat játszhattok.
  • Alkothatunk valami maradandót, ami az alkalomhoz illő. Karácsonykor adventi koszorút, húsvétkor hímes tojásokat, Valentin napon szívet, stb.
  • Készíthetünk vicces betűket. Akár a nevünket is kiírhatjuk, és majd akár az ajtóra is ragaszthatjuk, ha kész a mestermű.

A kész alkotásokat levegőn is, de akár a sütőben is száríthatjuk. A levegőn viszonylag lassanszárad. Vastagságtól függően akár 2-3 napot is hagyni kell, hogy teljesen kiszáradjon.

Sütőben sokkal gyorsabb, de sokmindenre kell vigyázni. Mindenképp alacsony hőfokon dolgozzunk, mert a gyors sütés eredményeként kirepedezhetnek a figuráink.

Ha teljesen száraz, és már nem forró figuráink vannak, akkor temperával gyönyörűen ki lehet festeni.

Ha még tartósabbat szeretnénk, akkor vékony lakkréteggel is befedhetjük, és akkor nem kell aggódni, hogy a tempera megfogja az apró kezeket.

Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése