Só-liszt gyurma figurák
Kellékek:
- Só,
- liszt,
- olaj.
Eszközök:
- Tempera,
- ecset,
- tálka a víznek.
Az elkészítés menete:
A sót a liszttel 1:1 arányban összekeverjük (én ettől kevesebb sót szoktam használni, abból is a nagyon apró szeműt), majd hozzáadunk 2-3-4 evőkanálnyi olajat, ez teszi majd krémessé a gyurmánkat, és némi vízzel összedolgozzuk, hogy jól formálható, nem ragadós masszát, melyet hűtőbe téve pihentetünk egy óra hosszat. (Persze türelmetlen gyermekek mellett azonnal is felhasználható.)
Dolgozzunk föl egy-egy témát a gyurmázásaink során.
- Készítsünk állatkákat. A kígyó, csiga-biga, katica nagyon egyszerű, minden gyermek képes önállóan is elkészíteni.
- Készíthetünk a babakonyhába is dolgokat: tortát, pizzát szeletelve, virslit, kekszet, kenyeret akár szeletelve is, amivel majd nagyszerű szerepjátékokat játszhattok.
- Alkothatunk valami maradandót, ami az alkalomhoz illő. Karácsonykor adventi koszorút, húsvétkor hímes tojásokat, Valentin napon szívet, stb.
- Készíthetünk vicces betűket. Akár a nevünket is kiírhatjuk, és majd akár az ajtóra is ragaszthatjuk, ha kész a mestermű.
A kész alkotásokat levegőn is, de akár a sütőben is száríthatjuk. A levegőn viszonylag lassanszárad. Vastagságtól függően akár 2-3 napot is hagyni kell, hogy teljesen kiszáradjon.
Sütőben sokkal gyorsabb, de sokmindenre kell vigyázni. Mindenképp alacsony hőfokon dolgozzunk, mert a gyors sütés eredményeként kirepedezhetnek a figuráink.
Ha teljesen száraz, és már nem forró figuráink vannak, akkor temperával gyönyörűen ki lehet festeni.
Ha még tartósabbat szeretnénk, akkor vékony lakkréteggel is befedhetjük, és akkor nem kell aggódni, hogy a tempera megfogja az apró kezeket.
Jó munkát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése