2009. március 25., szerda

Húsvéti nyuszik villanykörtéből
E nyuszikra valóban úgy kell vigyázni, mint a hímes tojásokra, mivel üvegből készültek.Kellékek: 2 darab villanykörte, matt akril festékek, maradék drapp (vagy fehér) és halványzöld filc anyag, natúrszínű hálós anyag, 30 cm hosszú 2 cm széles rózsaszín kockás szalag, natúrszínű raffia, halványzöld sizál, pici rózsaszín művirágok, néhány partfisból kihúzott szál
Nyomtassuk ki a nyuszik arcának és füleinek a sablonját. A sablonokat a körvonalak mentén vágjuk ki. A villanykörtét alaposan tisztítsuk meg, hogy a felülete ne legyen koszos, zsíros. A sötétebb színű drapp festékkel fessük be a villanykörték felületét. A festéshez használjunk szivacsot, így a festék egyenletesebben felvihető a felületre. A festéket több rétegben vigyük fel (kétszer –háromszor), de minden egyes réteget hagyjunk teljesen megszáradni. A fiú nyuszinak elég csak az üvegrészét befesteni, viszont a lány nyuszinak a villanykörte fém részét is fessük be.

Míg a villanykörtén szárad a festék, készítsük el a nyuszik fülét. A drapp színű filcre helyezzük rá a fül sablonját, és négyszer rajzoljuk körbe az anyagon, majd szabjuk ki. Ha nem kapunk a festék színéhez illő anyagot, magunk is elkészíthetjük. Ehhez fehér színű filcet használjunk, amit a fül kiszabása után fessük be a villanykörte festésénél használt drapp színnel.

A nyuszik arcának sablonjainak hátoldalán puha ceruzával rajzoljuk át a mintákat, majd a teljesen megszáradt villanykörtére helyezzük rá őket. A sablont úgy helyezzük rá, hogy az átrajzolt oldal érintkezzen a villanykörtével, és felülről rajzoljuk át a mintákat. Így a minta átnyomódik a villanykörtére, és könnyen ki tudjuk majd festeni. A felrajzolásnál figyeljünk arra, hogy az arc elhelyezése arányos legyen. A szemek a villanykörte keskenyebb részére essenek.

A felrajzolt részeket fessük ki. Az orrokat fessük rózsaszínűre, a pofirészeket pedig halvány drapp színűre. A szemeket, szemöldököket és a szájakat fekete festékkel rajzoljuk meg. A vékony vonalakhoz használjunk nagyon vékony ecsetet, vagy akár fogpiszkálót. A szemek aljába tegyünk egy-egy pötty fehér festéket. Egy piros ceruzának a hegyéből reszeljünk le egy keveset, majd ebbe a porba mártsunk bele egy fültisztító pálcikát. A pálcikával satírozzunk a nyuszikra piros orcát.

Kézítsük el a nyuszik akasztóját, így a kész nyuszit fel tudjuk majd akasztani. Vékony, de erős raffiaszálból (vagy cérnaszálból) vágjunk le két 20 cm-es darabot, és ragasztópisztollyal ragasszuk a végeiket a nyuszifejek képzeletbeli oldalaihoz, a villanykörte fém részére. Ezután a füleket ragasszuk fel, szintén a fejek oldalaihoz, a fém részre.

Egy papírlapra körzővel rajzoljunk egy 12 cm átmérőjű kört, és vágjuk körbe. Ez lesz a fiú nyuszinak a kalapja. A sablont helyezzük rá a natúrszínű hálóra (ha ritka szövésű, több réteget helyezzünk egymásra), és a sablon körvonala mentén szabjuk ki a kalapot.

A kiszabott kalap közepét helyezzük a nyuszi fejének a teteje közepére. Az akasztót húzzuk át a szálak között, és a kalapot simítsuk rá a villanykörtére. A fémrész aljánál egy vastagabb szál raffiával kössük át, hogy ne csússzon le. Ha a kalap nem állna stabilan, néhány helyen ragasztópisztollyal a fémrészhez is ragaszthatjuk. A kalap szélét ollóval igazítsuk formára.

Befejezésül készítsük el a kisebb dekorációkat a nyuszikra. A halványzöld színű filcből vágjunk ki két darab pici levélformát, és ragasszunk a kalap elejére. A levelekre ragasszunk néhány halványzöld sizálszálat, amelyre pedig egy rózsaszín művirágot ragasszunk.

Rózsaszín kockás szalagból készítsünk egy masnit, amelyet ragasszunk a lány nyuszi fejének az elejére, a fém részre. A masni közepébe ragasszunk néhány halványzöld sizálszálat, amelyre pedig egy rózsaszín művirágot helyezzünk. A masni végeit, ha túl hosszú vágjuk le, és a végeit vágjuk ferdére. A partfisból kihúzott szálakból készítsük el a nyuszik bajszát. A pofin pirossal besatírozott részre tegyünk kevés hobbiragasztót, és helyezzünk bele oldalanként három-három darab szálat. Hagyjuk teljesen megszáradni, majd ha túl hosszú lenne, a felesleget vágjuk le.
Ötlet:A kalapot elkészíthetjük zsákvászonból vagy sizál anyagból is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése