2009. március 25., szerda

Húsvéti nyuszik konzervdobozból
Pihe-puha húsvéti nyuszik, melyeket konzervdobozból készítettünk. Belsejébe húsvéti tojásokat, csokikat rejthetünk, de virágok számára vázaként is funkcionálhat.Kellékek: 2 darab 12 cm magas konzervdoboz, 20 cm hosszú 150 cm széles drapp termovelúr anyag, maradék rózsaszín termovelúr, vatelin, 30 cm hosszú 2 cm széles rózsaszín organzaszalag, barnás színű zsineg, halványzöld sizál, 6 mm átmérőjű fekete kásagyöngy, rózsaszín művirág, néhány partfisból kihúzott szál, hobbiragasztó
Nyomtassuk ki a nyuszi füleinek a sablonját, és vágjuk ki. Mérjük meg a konzervdoboz kerületét és magasságát. A magasság méretéhez adjunk hozzá három cm-t, és a két méret alapján rajzoljunk fel egy négyzetet a drapp termovelúr anyagra. Ezután a konzervdobozt helyezzük rá az anyagra, és az alját fél cm-es ráhagyással rajzoljuk körbe. Ha mindkét nyuszit elkészítjük, a téglalapot és a kört kétszer rajzoljuk fel az anyagra, majd szabjuk ki őket. A téglalap lesz a nyuszik oldala, míg a kör a nyuszik alja.

A konzervdoboz alját kenjük be hobbiragasztóval, és helyezzük rá a kiszabott kört, és simítsuk rá a konzervdobozra. Hagyjuk megszáradni, majd a felesleges anyagot a konzervdoboz széle mentén vágjuk le.

A konzervdoboz külső részét kenjük be ragasztóval, helyezzük rá a kiszabott négyzetre, és folyamatosan görgessük rá az anyagra. Arra figyeljünk, hogy az anyag alsó széle pontosan a konzervdoboz széle mentén legyen. Az anyag két végé, ha pontosan dolgoztunk, egymás mellé fog érni, de ha mégsem, a felesleges anyagot vágjuk le. A tetején lévő felesleges anyagot kenjük be ragasztóval, és simítsuk a konzervdoboz belsejébe. Hagyjuk teljesen megszáradni.

A drapp anyagból szabjunk ki két darab 25x14 cm-es négyzetet (két darab nyuszihoz való), és az egyiknek a fonákoldalát kenjük be ragasztóval, és helyezzük rá a másik darab fonákoldalát. A két részt jó erősen simítsuk egymáshoz, majd helyezzük rá a fül sablonját. Négyszer rajzoljuk fel az anyagra, és szabjuk ki. A füleket tegyük félre, és hagyjuk a ragasztót teljesen megszáradni.

Míg a fülek száradnak, körzővel rajzoljunk egy papírlapra egy 5 cm és egy 3. 5 cm átmérőjű kört, majd vágjuk ki. A maradék drapp anyagra hatszor rajzoljuk fel a nagyobb kört, a rózsaszín anyagra pedig kétszer a kisebbet. Ezek két nyuszihoz elegendőek, a nagyobbik kör a nyuszi pofijához és farkához való, a kisebbik kör pedig az orrához. A kiszabott körök szélét, kb. fél cm-re a szélétől, nagy öltésekkel, kézzel varrjuk körbe. Az elején és a végén is hagyjunk cérnaszálat, amivel könnyen behúzhatjuk majd az anyagot. Érdemes erős cérnával, duplaszállal varrni. Ha az összest körbevarrtuk a cérnaszálak végeit húzzuk össze, hogy egy kisebb fészket kapjunk, aminek a belsejét tömjük ki vatelinnal. Kitömés után a szálakat ismét húzzuk össze, hogy golyóformákat kapjunk. A szálak végét kössük össze, és varrjuk össze vele a golyókon lévő nyílást.

A fülek száradása után a fülek aljára készítsünk egy-egy kis hajtást, amit ragasztóval vagy néhány öltéssel rögzítsünk. A hajtásokat úgy készítsük el, hogy a fülek párban legyenek, tehát nyuszinként a hajtások egymással szemben legyenek. A konzervdoboz tetején gombostűvel jelöljük be a doboz közepét (az anyag illeszti vonalával szemben), és a gombostű mellé, a konzervdoboz belsejének a tetejéhez, kétoldalra ragasszuk fel a füleket. A ragasztáshoz használjunk ragasztópisztolyt.

A fül közepének a vonalától lefelé, a konzervdoboz aljához is tegyünk jelölésként egy gombostűt. Az aljától kb. 3 cm-re, a gombostű mindkét oldalához ragasszunk fel drapp golyócskát, ami a nyuszi pofija lesz. A két rész közé felülre pedig ragasszuk fel a rózsaszín golyót is, ami a nyuszi orra lesz. A maradék drapp golyót ragasszuk a nyuszi háta aljához, az anyagvégek illesztési pontjára.

A fekete gyöngyöket ragasszunk a nyuszi orra fölé, amelyek a nyuszi szemei lesznek. A ragasztáskor a gyöngy nem fog elgurulni, ha a gyöngyöt fogpiszkáló pálcikára helyezzük, és annak segítségével ragasszuk fel. A fiú nyuszi fülei közé ragasszunk néhány rövidebb szál barnás színű vékony zsineget. Rózsaszín organzaszalagból készítsünk egy masnit, amit ragasszunk a lány nyuszi fülei közé. A masni közepébe ragasszunk néhány szál halványzöld sizálszálat, és erre ragasszunk egy rózsaszín művirágot. A szalag végeit ferdén vágjuk le. Befejezésül a partfisból kihúzott fekete szálakból készítsük el a nyuszik bajszait. A pofi mindkét oldalába egyszerűen szúrjunk három-három szálat, és ha túl hosszú, vágjuk méretre.
Ötlet:A nyuszikat különböző méretű konzervdobozokból is elkészíthetjük. Ebben az esetben a fülek méretét is változtassuk meg, hogy passzoljon a doboz méretéhez.Egészen magas, kutyaeledeles konzervdobozból is elkészíthetjük, ekkor a nyuszi pofiját magasabban helyezzük el, és halványzöld filcből készítsünk az aljához körben hosszabb-rövidebb fűszálakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése